Derfor har man i golf et handicap-system

Golfhandicap

Golf kan spilles på en måde, hvor man tæller hvert enkelt slag man slår på sin tur rundt på banen (slagspil).

Det samlede resultat af brugte slag på de 18 huller udgør din score for runden. Denne spilform kræver, at skal du konkurrere med andre, så du/I skal være ca. lige dygtige, før det er en retfærdig spilleform. Det vil sige, at forskellen på en let øvet spiller og en pro vil være meget stor, da proen normalt går en runde tæt på banens par (ca. 69-74 slag), og en let øvet spille måske bruger 100-120 slag. Her er det nemt at finde vinderen af en sådan turnering, da afstanden mellem brugte slag er alt for stor.

Derfor har man i golf et handicap-system, som gør at alle, ligegyldig styrke/dygtighed/køn, kan spille mod hinanden og samtidig konkurrere i en turnering, hvilket vi uddyber herunder.

Angivelse af en golfbanes par

En golfbane rates/bedømmes ud fra, hvad mad forventer en scratch-spiller (professionel golfspiller) vil kunne spille banen i. Det antal slag en sådan scratch-spiller vil bruge på banens 18 huller lægges sammen og udgør banens “par”.

En standard golfbane består af 18 huller. Disse 18 huller veksler mellem par-3, -4 og par-5 huller (ganske få baner har også et par-6 hul, hvilket dog ikke er standard), såsom:

Par-3 hul

På et par-3 hul forventer man, at en scratch-spiller bruger 1 slag på at få bolden på green og efterfølgende 2 puts til at få bolden i hul, dvs. par-3 hul = 3 slag

Par-4 hul

Et par-4 hul, vil en scratch-spiller bruge 1 slag på at få bolden fra tee-stedet og ud på fairway efterfulgt at endnu et slag, for at få bolden på green og der afslutte med 2 puts = i alt 4 slag

Par-5 hul

Fra tee-stedet til green benyttes her 3 slag efterfulgt af 2 puts, hvilket så giver angivelsen par-5 hul.

Sammenlagt vil en golfbanes “par” ende med at ligge på ca. 69-75, afhængig af banens længde og antallet af par-3, -4 og par-5 huller. Et golfhul skal også ligge indenfor en maximum/minimum distance for at blive angivet som et par-3, -4 og par-5 hul, hvilket du kan læse mere om under punktet “golfbane”.

Dit golfhandicap

Når du som nybegynder har modtaget regelprøve/slagprøve samt spillet en par-3/Intermediatebane i et vist antal slag og efterfølgende gennemført en kaninmatch på en stor bane i et vist antal slag, så får du automatisk tildelt et golfhandicap på 54 slag. Dette betyder, at du ca. har 54 slag + banens par på en 18 hullers golfbane. Det vil sige, at du har 54+72=126 slag på en runde, hvis vi antager at banens par er 72 slag.

Disse 54 slag skal fordeles jævnt ud over de 18 huller, hvilket vil sige, at du har 3 ekstra slag på alle hullerne. Så i stedet for at skulle gå et par-3 hul i 3 slag som er hullets par, så skal du gå det i 6 slag, som er dit par for hullet.

Spiller du et par-5 hul, hvor hullets par er 5 slag, så vil dit par for hullet være 8 slag, ved et handicap på 54.

Bemærk at ovenstående udregning er gjort meget simpel for forståelsens skyld, da du ved et handicap på 54, kan have flere eller færre slag end 54, hvilket afhænger af de forskellige baners rating, som forklares under punktet “Stableford”.

Golf citat:

“Et hensigtmæssigt forsøg på at dirigere en ukontrollabel kugle ned i et utilgængeligt hul med instrumenter uegnet til formålet”

Winston Churchill