Et jernsæt er nummereret og angivet med tallene fra 1-9

Golfudstyr

Golfudstyr findes i mange forskellige afskygninger, hvor der samtidig er et meget bredt udvalg, som man kan vælge imellem. På denne side anbefaler vi ikke at du som begynder køber et bestemt mærke eller model, men fokuserer kun på at give dig en forståelse for, hvad man har med rundt på en golfrunde.

Som golfspiller må du max. have 14 instrumenter i din golfbag, som du kan sende bolden videre i spillet med. Sammensætningen er helt op til dig selv, så hvordan tingene skal fordeles mellem, putter, driver, jern osv., er noget du selv beslutter – bare det samlet ikke overskrider 14 stk.

Med hvilket af nedenstående redskaber du får bolden fra tee-stedet og i hullet på green, er også noget du selv bestemmer, da der ikke findes regler for dette. Hvert redskab er dog udformet sådan, at du har den maksimale fordel ud af at benytte det rigtige, afhængig af om du befinder dig på tee-stedet, fairway, rough, bunker eller på green.

Herunder finder du en kort beskrivelse/forklaring på de mest almindelige ting som findes i en golfspillers bag (golftaske).

Jern

Et jernsæt er nummereret og angivet med tallene fra 1-9. Hvert jern har sin egen vinkel/grad på selve slagfladen, hvormed du rammer bolden. Jo lavere tallet er på dit jern, jo længere skyder du med det. Tallet placeret i bunden af selve slagfladen gør, at du nemt kan finde det rigtige jern i golfbaggen, da de altid er placeret med håndtaget nederst og selve hovedet øverst i din bag..

Et jernsæt består derudover af et sandjern (SW) og en Pitching wedge (PW). Disse er som oftest udformet i samme design som jernene med tal-angivelserne, men benyttes i området lige omkring greens, hvad enten det er i bunkers eller det lidt længere græs.

Driver

Driveren er det absolut største “våben/redskab” man har i sin golfbag. Driveren bruges fra tee-stedet, hvor det er det redskab man oftest er i stand til at slå længst med.

Af en øvet golfspiller, bliver driveren oftest kun benyttet på par-4 og par-5 huller, da disse har en længde hvor det med driveren er muligt at få bolden meget langt frem i banen.

Med en driver, er det muligt at slå op til 300-350 meter, hvilket gør at den ikke er særlig brugbar på et par-3 hul, da dette vil være alt for kort.

Fairway køller

Fairway køller eller “woods” som de også kaldes, har et noget mindre hoved end driveren. Disse bruges hovedsageligt på fairway, hvor du stadig har et langt slag tilbage, for at nå green.

Nogle spillere foretrækker også at bruge denne kølle fra tee-stedet, da mange føler at de opnår en bedre kontrol med denne, som kan være nødvendig på smalle fairways.

Fairway køller/woods findes også nummererede, da de fås med flere forskellige grader på slagfladen.

Rescue/hybrid køller

Disse køller er egentlig et meget nyt begreb indenfor golfverdenen og er udviklet på en sådan måde, at de kan være langt nemmere at få et godt boldtræf med, specielt når man befinder sig i lidt tykkere græs.

Mange benytter også denne fra tee-stedet, da den er nem at slå langt med, men dog ikke samme længde som med fairwaykølle/wood.

Disse findes også med forskellige gradangivelser og kan være nummererede afhængig af producent.

Wedges

Wedges er også en slags jern, men er udformet lidt anderledes, da de er designet til det korte spil omkring green, eller fra vanskellige underlag.

Mange benytter sig af denne type jern, frem for PW eller SW som normalt indgår i et jernsæt.

Wedges bliver inddelt i grader fra 48-64 grader beregnet på slagfladen, hvor de springer med 2 grader for hver wedge. Mange vælger at sammensætte deres sæt, med en 52, 56 og 60 graders wedge, som dækker de flestes behov.

Putter

Putteren er den man benytter når bolden ligger på green. Dette kaldes af mange det vigtigste redskab i baggen, da et put slagmæssigt tæller det samme som et drive på 300 meter.

Putting er præcision, så det vigtigste er, at man vælger en putter som ligger rigtigt til én og hvor man føler at balancen i putterhovedet er så optimalt som muligt.

Også her findes der utallige udformninger, længder og typer… så tjek i din proshop, hvor de ofte har et stort udvalg du har mulighed for at afprøve.

Staff/vogn bag

Golfbaggen er den taske du opbevarer alt dit udstyr i, når du er ude og spille en runde golf. Disse kan fås i forskellige størrelser og design og er mulige at bære rundt på golfbanen.

Da staff/vogn bags ofte er meget tunge, så foretrækker de fleste golfspillere at transporterer disse rundt på en vogn, for ikke at bruge al energien på at bære udstyret.

Golfvogn

Golfvognen er den du transporterer din bag rundt på golfbanen med. Disse findes med 2 eller 3 hjul i forskellige udformninger.

Det er også muligt at købe golfvogne som er eldrevne, hvilket gør det langt mere bekvemmeligt. Der findes også eldrevne golfvogne som kan fjernstyres, så den kommer til dig i stedet for at du skal hen og hente den hver gang du har slået et slag.

Bære bag

I modsætning til staff/vogn baggen, så er en bærebag en du har på ryggen i en behagelig sele produceret til det samme.

De fleste golfklubber i Danmark forbyder brugen af golfvogne fra sidst på efteråret og frem til foråret. Dette gør, at det er langt nemmere at komme rundt med en bærebag, da den med sine udklappelige ben lige er til at sætte fra sig.

Pitchfork & markør

En pitchfork er et meget vigtigt redskab at have med rundt og et krav fra de fleste golfklubber. Pitchforken bruges til at rette nedslagsmærker op på greens, da bolde som lander på greens fra lange afstande, kan lave meget dybe mærker, som bliver til “sår” hvis disse ikke rettes op med det samme.

På en pitchfork sidder der ofte en “markør” fastgjort med en magnet. Denne markør benyttes på green til at lægge bag bolden, hvis denne samles op i tilfælde af at der er behov for lidt rengøring af bolden eller brug for genplacering af bolden.

Tees

En “tee” er den lille pind med en skål i toppen, hvorpå man lægger sin bold, før et udslag på tee-stedet. Disse tees findes i flere forskellige længder, farver og udformninger.

Nogle bruger en blanding af disse tees, hvor de korte er til jernslag fra tee-stedet og de lange tees når driveren benyttes, for at få lidt større afstand mellem bolden og græsset/underlaget.

Bolde

Golfbolden er en vigtig del af spillet. Hav altid rigeligt med bolde med på dine runder, da vi alle kan komme i situationer, hvor bolde forsvinder i tykt krat eller ud i områder med vand.

Golfbolde findes i mange forskellige typer, hvor du finder bolde der enten er bløde og meget begyndervenlige eller hårde bolde som kræver lidt mere rutine.

Spørg altid i pro-shoppen om hvilken bold der passer bedst til dit niveau, så du får den gode oplevelse når du rammer bolden.

Paraply

Da golf nu engang bliver dyrket ude i den frie natur, så kan det ikke altid forhindres, at man bliver ramt af en regnbyge eller to.

Problemet kan nu også afhjlpes med et sær regntøj, hvilket til tider kan være lige i overkanten og samtidig mere omstændigt.

Håndklæde/klud

Et håndklæde eller klud kan være til stor nytte på en runde, da dette giver dig en mulighed for at fjerne det værste snavs fra dine jern/køller efter hvert slag. Disse kan anskaffes i forskellige størrelser og udformninger og har altid en hank eller et øje i, så det er muligt at hænge den på sin golfbag.

Golf citat:

“Golf er ikke en metafor for livet. Det er en sport. En ublodig sport. Hvis man altså ikke tæller mavesår med”

Dick Schaap