Jo længere du kommer ned i handicap, jo bedre er du

Stableford

Når man spiller slagspil, tæller man udelukkende antallet af brugte slag på en 18 hullers golfrunde, hvor ens registrerede handicap derfor ikke bliver benyttet.

Derimod er det i forbindelse med Stableford spilformen at man benytter sit registrerede handicap. Det gælder i Stableford spilformen om at få 36 point (gennemsnitlig 2 point pr. hul) på 18 huller, for at spille op til sit registrerede handicap.

Vi forklarer her Stableford ud fra, at du har et handicap på 54 og dermed 54 tildelte slag (spillehandicap) fordelt på de 18 huller, med 3 tildelte slag pr. hul.

Hvis du spiller et par-3 hul hvor hullets par er 3 slag og dit par er 6 slag (fordi du har 3 tildelte slag på hullet), så vil point scoren se ud som følgende, hvis du bruger det antal slag som vist herunder:

Par-3 hul

Par-4 hul

Par-5 hul

Max. 6 slag v/hcp 54 Max. 7 slag v/hcp 54 Max. 8 slag v/hcp 54
2 slag = 6 point

3 slag = 5 point

4 slag = 4 point

5 slag = 3 point

6 slag = 2 point

7 slag = 1 point

8 slag = 0 point

3 slag = 6 point

4 slag = 5 point

5 slag = 4 point

6 slag = 3 point

7 slag = 2 point

8 slag = 1 point

9 slag = 0 point

4 slag = 6 point

5 slag = 5 point

6 slag = 4 point

7 slag = 3 point

8 slag = 2 point

9 slag = 1 point

10 slag = 0 point

Det gælder om at få 2 point pr. hul (i gennemsnit), hvilket vil sige at du skal gå et par-3 hul i max. 6 slag som vist herover. Fortsætter du runden med at hente 2 point på hvert hul, så har du ved afslutning 36 point, hvormed du har spillet op til dit handicap.

Lykkes det dig at score flere point end de 36 point som er påkrævet, kan du nedskrive dit handicap, ved at aflevere dit scorekort til din klub, hvorefter de fremsender dit nye handicap til DGU (hvis du er medlem af en dansk klub), hvor alle danske golfspillere er registreret. Scorer du derfor f.eks. 41 point på en runde til handicap 54, så kan du i dette tilfælde nedskrive dit handicap med 5, hvilket gør at dit nye handicap er 49, som du skal spille til på din næste golfrunde.

Jo længere du kommer ned i handicap, jo mindre kan du nedskrive pr. point du har mere end 36. Så har du på et tidspunkt f.eks. spillet dig ned i handicap 4,3 kan du kun nedskrive med 0,1 pr. point du får over de 36 på en runde. Disse tabeller findes også i golfklubberne og hos Dansk Golf Union.

Konverteringstabeller

To golfbaner kan begge angives til en par 72 bane, men have hver deres sværhedsgrad, da banens layout/udseende kan variere meget. Sværhedsgraden er udregnet efter banens rating/slope, hvilket gør at du med et handicap på 54, kan have 58 tildelte slag på den ene bane og 51 på den anden, i modsætning til de eksempler vi har brugt her på GolfRabbits.com, hvor vi tager udgangspunkt i at handicap 54 = 54 tildelte slag.

For at gøre det nemmere for os golfspillere, så har alle golfklubberne ophængt konverteringstabeller i klubben, så du kan se hvor mange tildelte slag du har på den pågældende bane udregnet fra dit handicap på f.eks. 54.

Du finder som sagt denne konverteringstabel i klubhuset og mange steder også tæt på 1. tee-sted.

Hullets handicapnøgle

På et scorekort er der altid angivet hullets handicapnøgle. Dette betyder, at alle 18 huller er indekseret fra 1-18, hvor 1 er banens sværeste hul og 18 banens nemmeste.

Har du f.eks. 54 tildelte slag på en runde, så svarer dette til at du har 3 ekstra slag på alle huller, ud over hullets par. Et par-3 hul skal så af dig spilles i 6 slag, for at opnå dine to point i en Stablefordmatch og spille op til dit par for hullet.

Har du derimod kun 48 tildelte slag på en runde, så har du på alle huller 2 tildelte slag og på hullerne angivet med handicapnøgle fra 1-12 har du 3 slag pr. hul, hvormed du har fordelt de 48 slag jævnt på alle hullerne.

Golf citat:

“I’m about five inches from being an outstanding golfer. That’s the distance my left ear is from my right”

Ben Crenshaw